2018. október 18. - Lukács

|Szervezet

A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) a hat önálló művészeti szakszervezetet összefogó Művészeti Szakszervezetek Szövetsége alapító tagja. Az MZTSZ egyes kérdésekben az MSZSZ-szel közösen jár el, valamint a képviselet jogát esetenként az MSZSZ - re átruházza. Az MSZSZ keretein belül folyik a hat szakszervezet gazdálkodásának, szolgáltatásainak közös szervezése és teljesítése, hiszen így lényegesen célszerűbben lehet felhasználni a rendelkezésre álló személyi és anyagi adottságokat.

 Az MZTSZ legfőbb fóruma a küldöttértekezlet, amelyen az alapszervezetek, a tagozatok és az elnökség küldöttei döntenek a szakszervezet jövőbeni feladatairól, a végzett tevékenységről szóló beszámolóról, valamint megválasztják a szakszervezet tisztségviselőit.

 Az MZTSZ legfőbb fóruma két küldöttértekezlet között: az elnökség Tagjai: az elnök, az alelnökök,  a főtitkár, és a küldöttértekezlet által választott elnökségi tagok. 

Az alapszervezetek a munkahelyi, a területi (jellemzően megyei), vagy a szakmai szerinti szerveződési elvek alapján jöttek létre. Itt működnek a szakszervezeti bizottságok, az eltérő elnevezésű és hatáskörű tisztségviselő, így az elnök, az elnökhelyettes, a titkár, a főbizalmi, a bizalmi.